© Rootsville.eu

Joe Wunderle (US)
Country
't Atrium (Pallieter Café) Herselt (10-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Joe Wunderle
info club: Pallieter café


© Rootsville 2024


De festivals achter de kiezen en dus 'Club Time' alhoewel dat het in het 'Pallieter Café' te Herselt nooit of te nimmer komkommertijd is. Sinds de bovenverdieping werd omgetoverd tot ''t Atrium' werd het aantal concerten hier danig opgedreven. Meestal is het optreden er eentje onder de noemer 'Roots' en op dinsdagavond is dit niet anders met de country van 'Joe Wunderle' die dan hier weer valt onder de noemer 'Pure Sessions' en puur zou het gaan worden.

Joe Wunderle is een songwriter-gitarist uit het noordoosten van Ohio. Hij heeft nationale artiesten als 'Malcolm Holcombe', 'Lost Dog Street Band' en 'The Tillers' ondersteund en woont momenteel in Cincinnatti, OH. Momenteel is hij met full band on the road doorheen Europa en zodoende kan deze banlieu van Varenwinkel niet vergeten worden. In zijn merchandise koffer steken onder andere vier full CD's en een EP. Yeehaw, en wijle dus weg vanuit de vlaktes van Varenwinkel richting 'Buckeye State' alwaar al sinds 1934 met de 'Soap Box Derby' het wereldkampioenschap zeepkistraces wordt gehouden. Nogal wat anders dan de Potjèrkruiwagenkoers hier in het naburige Ramsel.

De band rondom deze uitstekende songwriter bestaat uit zijn vrouwtje Konstanze Wunderle op banjo en tweede stem, Ilya Portnov als harmonicaspeler en bij wijze geniaal te noemen en een heel subtiele pedalsteel speler die luistert naar Justin Jardine. Wat we te horen krijgen is lekker luisterende country waarbij enkel een knetterend haardvuur een gemis zou kunnen gaan worden en niet in het minst een muzikant die het hier uitzonderlijk stil krijgt in 't Atrium'. Ongezien!

'Talking By Myself' komt uit het in 2021 uitgebrachte album 'Times Are Strange' en meteen krijgen we een intens gevoel hier in deze zaak zoals we het nog nooit hadden gevoeld. Country van eigen originals in een mix Willie Nelson en Kris Kristofferson waarnaar de mensen komen luisteren en waarbij onze gehoororganen ons nu dankbaar zijn na een weekend festivalitis. Dus vanavond geen tinnitus.

Met 'Yodel Along' is het zo al wel een tijdje geleden dat country en jodelen samen bij ons binnen kwam. Ook met 'Times Are Strange' blijven we zo nog bij het album uit 2021 waarbij de harmonica van Ilya zo subtiel overkomt dat het bijna onwerkelijk wordt. 'Caravan' is niet het wereldnummer van Duke Ellington maar een intiem gebracht countrynummer waarbij Konstanze als tweede stem door het hart van deze concertruimte sluimert.

Met 'Tell The Conducter' zou je haast kunnen stellen dat het tempo wat meer omhoog wordt getrokken maar we missen in geen geval wat 'Wang' bij hun country, zelfs niet bij 'Bottle It Up'. Een klein beetje peper wordt dan toegevoegd bij "No Account Rounder' waarbij we bij harper Ilya zelfs een beetje fussion komen waar te nemen. We zater er al wel een beetje op te wachten en hier komt het dan, eentje in 3/4 maat.

Voeg bij 'Nothing Better Then...' een stukje fiddle en je zou haast een 'two-step' kunnen uit proberen op dit bijna cajunke maar daarvoor zitten we niet zuiders genoeg, zelfs niet in Herselt. Tijd dan voor een pauze met een Willie's 'Fat Boy' en dus smoke, smoke, smoke that cigarette.

We konden al haast niet meer wachten op het vervolg om zo deze 'Enchanted Country Night' verder te gaan zetten en zo begonnen Joe Wunderle en Justin Jardine er onder hun tweetjes terug aan. Waar we alvast van overtuigd waren is dat er in Ohio nogal wat gewalst wordt, zo ook op 'Walking Bell'. Een nummer dat je kan terugvinden op Joe's 'The Magnolia Sessions' uit 2023 en helaas is onze Bobbejaan Schoepen (1925-2010) er niet meer of die was meteen met hebben en houden naar ginds verhuist en zouden we zo 'Bobbejaanland' hebben gemist.

Met het brengen van 'Wet Shoes' krijgen we een nummer waarbij Joe wat nostalgisch moet terugdenken aan zijn grootvader en nog steeds is het hier stil in 't Atrium', heel stil. Niets dan respect voor deze countryman. 'Hot Coffee Blues' kan je terugvinden op het in 2022 uitgegeven album 'The Heart of It All' en blijven wij wonderwel betoverd door de country sound van deze 'Joe Wunderle.

Ondertussen staat de band ook terug full force op het podium, dus met Konstanze en haar banjo en gaan ze verder met 'As I Make My Rounds'. 'The Moon Is On A Roll' en niet alleen de maan want Joe & band gaan met dit nummer even de 'Western Swing' op. 'Funny Old World' is een soort tellin' countrysong en zal verschijnen op het nieuwe album dat in de maak is. De titeltrack hiervan zal 'Here Top Stay' gaan worden al worden we eerst nog eens verwend op een walske.

Geboren en getogen in Ohio dan moet er ook een nummer volgen uit deze 'Buckeye State' en zo brengen ze met heel veel gevoel 'Heart Of It All'. Misschien moet dit nummer maar een nominatie krijgen als 'Ohio's State Song' zoals dit gebeurde voor 'Georgie On My Mind' van Brother Ray. Afsluiter wordt dan nog 'I Don't Know When' en zo moeten we Joe Wunderle en zeker ook onze Hans van 't Atrium bedanken voor een meer dan beklijvend mooi avondje country. CU